asymon pisze:Andrzej Miszkurka pisze:Problem polega na tym, że jak nie zagwarantujemy, że będzie DRM nie dostaniemy ebooków... Drugi problem to kwestia naszego wyłącznego dystrybutora. On chyba nie bawi się w nic poza Watermarkami, ale jeszcze sprawdzę.
Może da się przekonać kogo trzeba, że watermark jest zabezpieczeniem równie skutecznym co DRM, ale wygodniejszym, bo nie ogranicza czytelnika do konkretnego rodzaju/formatu/czytnika? Czyli de facto takie zabezpieczenie może zwiększyć sprzedaż...
Jeśli ograniczyć się do Adobe DRM, to już na starcie mówicie "nie" posiadaczom jakichś 70-90% urządzeń w Polsce, bo czytniki Amazon nie obsługują formatu Adobe.
http://www.eczytniki24.pl/2013/12/anali ... topad.htmlPS. Aż się zarejestrowałem na forum, żeby ewangelizować anty-DRM.

To nie jest kwestia zmiany polityki wydawniczej. Po prostu jeden z naszych partnerów chce zabezpieczeń DRM. Jeśli ich nie będzie, nie będzie również, jego ebooków. I tyle. Nasz wyłączny dystrybutor nie obsługuje tej technologii, więc i tak nie byłoby możliwości sprzedaży książek zabezpieczanych DRM. Interesuje mnie raczej coś innego. Kto w Polsce sprzedaje takie ebooki? Bo jeśli nikt, może uda się coś wytłumaczyć Orionowi.
Na razie trudno dyskutować ze stwierdzeniem "inni Polscy wydawcy wyrazili zgodę i od lat sprzedają ebooki zabezpieczone DRM". Może jednak nie sprzedają, bo właściwie nie ma gdzie, i opowiadają Orionowi bajki?
robbirob pisze:
I jeszcze pytanie: skoro jest pewne, że Brasyl wyjdzie, to może też coś z wcześniejszych rzeczy Iana ma szansę ukazać się w MAGu? Bo na nowe powieści to raczej nie liczę, o ile się orientuję to on teraz młodzieżówki jakieś pisze.
Tylko Brasyl, przynajmniej z wydanych, ale w drodze jest już następna rzecz, która ukaże się pod koniec tego albo w następnym roku. I tu wszystko jest możliwe.
Ciacho pisze:Ja mam pytanie, chociaż domyślam się jaka będzie odpowiedź. Imajica Barkera - rozumiem, że teraz w jednym tomie czy znowu będzie dzielony?

Andrzej Miszkurka pisze:robbirob pisze:Panie Andrzeju, przymierzacie się, żeby wydać kontynuację "Ciemnego Edenu"?
Ile książek McAuleya wyjdzie w MAGu? Póki co wspominał Pan jedynie o Cichej wojnie i Ogrodach Słońca, racja?
Tak.
W tym roku obie powyższe. W następnym kolejne 2.
Dobre toto? Bo "Czterysta miliardów gwiazd" i "Dziecko rzeki" to za dobrych not nie mają.
W jednym tomie.
Dobre to pojęcie względne. Jeśli książka trafia do nieodpowiedniej grupy odbiorców, niemal zawsze większość reakcji, to rozczarowanie.